Potrivit procurorilor care investighează doborârea zborului Malaiezia MH17, în 2014, deasupra teritoriilor ucrainene controlate de separatiștii ruși, există dovezi solide că Vladimir Putin a aprobat direct livrarea sistemului de rachete în teritoriu.

Totuși, nu există probe care să sugereze că președintele rus a fost implicat și în procesul decizional privind lansarea propriu-zisă a rachetei, a mai transmis comisia internațională formată din anchetatori din șase țări. Comisia a mai informat că toate pistele de investigare au fost epuizate și nu mai poate continua cu nicio procedură penală.

Echipa internațională a mai transmis că un sistem de rachete BUK-TELAR a fost folosit pentru a doborî aeronava MH17 a operatorului Malaysian Airlines, care pe 17 iulie efectua o cursă de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Toate persoanele de la bord, aproape 300, au murit.

Amintim că pe 17 noiembrie anul trecut, un tribunal din Haga a hotărât că Rusia avea control asupra separatiștilor care au doborât în 2014 avionul MH17. Conform instanței, a fost o acțiune deliberată de doborâre a unui avion, chiar dacă separatiștii au crezut că este vorba de unul militar, nu de o aeronavă civilă.

Doi cetățeni ruși, foști militari în Armata Rusă, și un separatist ucrainean au fost declarați vinovați pentru crimă și condamnați în contumacie la închisoare pe viață.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday