Cele trei state au anunțat că vor cumpăra până la 178 de tancuri de luptă Leopard de generație mai veche pentru Ucraina și vor plăti pentru transportul lor, dar numărul exact de “vehicule livrate în plus față de cele 100 [deja agreate] depinde de procesul de revizuire a stocurilor disponibile în industria germană”, precizează ministerul olandez al Apărării.

Kievul va primi astfel tancuri Leopard-1A5 recondiționate, aflate în depozitele Germaniei. Leopard-1A5 este o versiune modernizată a lui “Leo”-1A1 și predecesorul lui Leopard 2.

Vehiculele fac parte dintr-un pachet care mai include antrenament, piese de schimb și muniție. De asemenea, Germania, Olanda și Danemarca vor plăti și se vor ocupa de instruirea soldaților ucraineni și de lucrările de întreținere ale tancurilor. Miniștrii apărării celor trei state au transmis că tancurile sunt “sprijin pentru Ucraina, în efortul de a rezista agresiunii ruse”. 

Kasja Ollongen, ministrul olandez al Apărării, a declarat pentru postul național de televiziune că modelele de tancuri mai vechi sunt “cu siguranță încă utilizabile” pe câmpurile de luptă din Lugansk și Donețk. 

Luna trecută, sub presiunea comunității internaționale, guvernul german a optat să livreze Kievului tancuri Leopard 2, iar SUA au transmis că vor furniza tancuri Abrams. Săptămâna trecută, Germania a aprobat exportul către Ucraina a 88 de tancuri Leopard 1, de generație mai veche, care vor intra în dotarea Armatei Ucrainene după ce vor fi reparate, pentru suma de o sută de milioane de euro.

Surse: Ministerul olandez al Apărării, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday