După doborârea balonului chinezesc care a survolat timp de mai multe zile SUA, despre care China a afirmat că este o navă de cercetare meteorologică, diplomația chineză a transmis că își exprimă “nemulțumirea puternică și protestul față de utilizarea forței de către SUA pentru a ataca o aeronavă civilă fără pilot. Partea chineză a informat în repetate rânduri partea americană că dirijabilul este folosit pentru uz civil și a intrat în SUA sub forță majoră, accidental. China a cerut în mod clar SUA să se ocupe de asta în mod corespunzător, într-o manieră calmă, profesionistă și reținută.

Oficialii americani au respins afirmațiile repetate ale Chinei că balonul doborât a fost utilizat pentru uz civil și a intrat în spațiul aerian american accidental. “Acesta a fost un balon de supraveghere din China, care a traversat în mod intenționat SUA și Canada. Suntem încrezători că urmărea să monitorizeze locurile militare sensibile, a afirmat un oficial al administrației americane, citat de CNN.

Potrivit acestuia, un al doilea balon de supraveghere, cu caracteristici tehnice similare observat deasupra Americii Centrale și de Sud, este tot al Chinei. “Ambele baloane poartă echipamente de supraveghere care nu sunt de obicei asociate cu activități meteorologice standard sau cu cercetări civile, a spus oficialul.

Oficialii Pentagonului au declarat la începutul acestei săptămâni că balonul nu reprezintă nicio amenințare “militară sau fizică”. SUA au decis să nu-l doboare în partea continentală, din cauza riscului ca resturi să cadă în zonele locuite, și au așteptat să ajungă deasupra Oceanului Atlantic. Armata americană încearcă în prezent să recupereze resturile din apa.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de cazuri de spionaj, și a alimentat o criză diplomatică majoră între Beijing și Washington. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și-a amânat pe termen nedeterminat vizita în China, care trebuia să se desfășoare în acest weekend.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday