Cea mai mare economie a lunii a raportat în ultimele trei luni din 2022 un avans de +2,9%, puțin peste așteptările analiștilor (+2,6%). Cifrele marchează un avans mai lent comparativ cu trimestrul anterior (+3,2%), dar este considerat un procent “solid” având în vedere măsurile “agresive” adoptate de Rezervele Federale. 

Financial Times explică faptul că întreprinderile din sectoarele de prestări servicii și de producție au început deja să reducă costurile, renunțând astfel la recrutarea de noi angajați și reducând programul salariaților. În același timp, mai arată publicația britanică, concedierile în masă au afectat, de asemenea, sectorul tehnologic. 

Cheltuielile totale ale populației, care reprezintă aproximativ 68% din PIB-ul SUA, au crescut cu +2,1% în ultimele trei luni din 2022, mai puțin comparativ cu trimestrul anterior (+2,3%), dar la un nivel încă pozitiv. În ciuda avansului, economiștii rămân de părere că riscul unei recesiuni în 2023 rămâne ridicat. Se așteaptă la o rată a șomajului de până la 5%, de la 3,5% în prezent.

În același timp, analiștii financiari spun că o nouă serie de majorări semnificative ale dobânzii de referință va descrie și acest an. Rezervele Federale au majorat în luna decembrie, pentru ultima dată anul trecut, cu +0,5% rata dobânzii de referință, la un interval-țintă între 4,25% – 4,5%, cel mai mare din 2007 și până în prezent.

Surse: Financial Times, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday