Ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, avea planificată o vizită la Ankara săptămâna viitoare, pe 27 ianuarie, pentru discuții cu omologul său turc Hulusi Akar. Diplomația suedeză spera să înlăture obiecțiile Turciei în legătură cu aderarea la NATO.

Anterior, organizatorii unui protest împotriva candidaturii statului nordic la alianța militară au obținut permisiunea autorităților de a se mobiliza la Stockholm. Separat, un politician extremist și anti-imigrație, Rasmus Paludan, plănuia să ardă o copie a cărții sfinte musulmane, Coranul, lângă Ambasada Turciei. Un grup de demonstranți pro-turci primiseră și ei permisiunea de a se aduna în fața ambasadei.

În acest context, ministrul de Externe turc a transmis că “În acest moment, vizita ministrului suedez al apărării, Pal Jonson, în Turcia a devenit lipsită de sens. Așa că am anulat-o”. Un purtător de cuvânt al președintelui Erdogan a scris pe twitter că “A permite această acțiune [de ardere a Coranului] în ciuda tuturor avertismentelor noastre, înseamnă a încuraja crimele motivate de ură și islamofobia. Atacul asupra valorilor sacre nu este libertate, ci barbarie modernă”.

Turcia blochează aderarea Suediei la NATO din luna mai, în încercarea de a determina autoritățile de la Stockholm să îndeplinească mai multe cereri politice, cum ar fi deportarea opozanților politici ai președintelui Recep Tayyip Erdogan și a kurzilor pe care îi descrie drept “terorişti”.

Surse alternative: Euronews, CNN

Foto: Designer491 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday