Suedia și Finlanda trebuie să extrădeze zeci de opozanți politici pe care Ankara îi consideră teroriști, pentru ca Turcia să aprobe candidatura lor comună la NATO. Tayyip Erdogan a declarat că Am spus că până nu ne predați teroriștii voștri, nu putem aproba [cerera de aderare la NATO]. Pentru ca acest lucru să treacă de parlament, în primul rând, trebuie să ne predați în jur de 130 dintre acești teroriști.

În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare care vor avea loc în mai, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a declarat că timpul dedicat aprobării cererilor de aderare la NATO se scurge. De asemenea, potrivit declarațiilor lui Erdogan, Suedia trebuie “să adopte o poziție mai clară” în legătură cu ceea ce Turcia clasifică drept “terorism”, în special în privința cetățenilor kurzi și a unui grup pe care-l învinuiește pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. 

Tensiunile dintre Suedia și Turcia s-au accentuat săptămâna trecută, după ce protestatarii de la Stockholm au atârnat de picioare o marionetă care-l reprezenta pe Erdogan. Ministerul turc de Externe l-a chemat pe ambasadorul Suediei la Ankara pentru explicații. Premierul suedez a declarat ulterior că protestul a fost un “act de sabotaj”, menit să împiedice eforturile Suediei de a adera la NATO.

Pe fondul războiului din Ucraina, atât Suedia, cât și Finlanda au cerut anul trecut aderarea la NATO, însă cele două au nevoie de acordul tuturor celor 30 de state membre. Turcia și Ungaria încă nu au aprobat cererile, dar Budapesta a afirmat că va sprijini cea mai recentă extindere a alianței militare și că o va semna la începutul acestui an.

Surse alternative: Politico, Reuters

Foto: Andrei Dodonov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday