Imaginile difuzate de televiziunile din Peru arată cum un grup de protestatari rupe cordoanele de securitate și îi atacă pe polițiști cu pietre și alte proiectile. Aceștia din urmă au răspuns cu gaze lacrimogene. În ciuda stării de urgență decretate de guvern, în Lima mii de oameni au cerut demisia actualului președinte, Dina Boluarte, și organizarea de alegeri generale cât mai curând. Anterior vicepreședinte, Boluarte a preluat funcția după ce președintele Pedro Castillo a încercat să dea o lovitură de stat, dar a fost îndepărtat din funcție de parlament. Imediat după aceea o amplă mișcare de protest a izbucnit în mai multe orașe, manifestanții cerând alegeri prezidențiale anticipate.

O evaluare a Avocatului Poporului arată că cel puțin 54 de persoane și-au pierdut viața și 772 au fost rănite după confruntările cu forțele de ordine. Odată cu creșterea numărului victimelor, pare că a crescut și furia manifestațiilor. Autoritățile se confruntă și cu acuzația că au reprimat cu o forță excesivă manifestațiile, inclusiv cu arme de foc. Șeful secției de medicină legală de la un spital din orașul Juliaca, din sudul țării, a declarat pentru CNN că, pe corpurile a 17 civili morți în agitațiile de pe 9 ianuarie, au fost descoperite răni cauzate de proiectile de arme de foc. La aceeași concluzie a ajuns și o anchetă a Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului.

CNN explică faptul că oamenii sunt nemulțumiți și de scăderea nivelului de trai și de inegalitățile sociale. Deși țara a trecut printr-un boom economic în ultimul deceniu, experții internaționali au identificat probleme grave în ceea ce privește securitatea, justiția, educația și alte servicii de bază. Demiterea lui Castillo, un cetățean care provine din mediul rural și nu a mai avut nicio funție publică înainte de a fi șef de stat, a aprins spiritele mai ales în zonele sărace din sudul țării.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday