Președintele peruvian, Pedro Castillo, a anunțat miercuri dizolvarea Congresului și instalarea unui “guvern de criză”, înaintea unui vot de suspendare a sa din funcție al parlamentarilor. Președintele avea în vedere organizarea unor alegeri parlamentare anticipate și schimbarea constituției. 

Imediat, Avocatul Poprului a declarat că gestul președintelui este o “tentativă de lovitură de stat”, iar o serie de oficiali de rang înalt au demisionat, condamnând gestul președintelui. Însăși vicepreședintele Dina Boluarte a criticat planul de dizolvare a Parlamentului, descriindu-l pe Twitter drept “o lovitură de stat care agravează criza politică și instituțională pe care societatea peruană va trebui să o depășească cu respectarea strictă a legii”.
SUA și Argentina și-au exprimat “îngrijorarea profundă” cu privire la criza politică din Peru, iar Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei a declarat că acțiunile lui Castillo sunt “incompatibile cu cadrul constituțional al acelei țări, reprezentând o încălcare a democrației și a statului de drept”.

Dar Parlamentul a ignorat anunțul privind dizolvarea, iar miercuri seara a votat demiterea președintelui și punerea sa sub acuzare. Castillo a fost reținut de poliție în capitala Lima, iar biroul procurorului general al Peru a declarat că acesta va fi cercetat pentru infracțiunea de rebeliune și încălcare a ordinii constituționale.

Miercuri seara, vicepreședintele Dina Boluarte a depus jurământul în Congres, devenind astfel al șaselea președinte al Peru în mai puțin de cinci ani și prima femeie care ocupă această funcție.

Sursă alterantivă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday