În cadrul discursului pe care l-a ținut la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Antonio Guterres i-a acuzat pe marii producători de combustibili fosili, dar și pe finanțatorii acestora și pe politicieni că nu aplică măsuri de reducere a poluării provocate de industria din care fac parte, deși sunt conștienți de consecințele acțiunilor lor. 

Secretarul general al ONU a făcut aluzii la cazul companiei ExxonMobil care, deşi era conştientă încă din 1970 că industria combustibililor fosili, din care face și ea parte, contribuia la încălzirea globală, a continuat să pună la îndoială în mod public, timp de decenii, studiile legate de acest fenomen și să facă presiuni împotriva măsurilor de conservare a climei.

Acesta a avertizat că multe întreprinderi își stabilesc obiective climatice pe baza unor criterii “îndoielnice sau neclare […] care induc în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare cu povești false şi alimentează o cultură a dezinformării climatice și a confuziei, lăsând ușa larg deschisă pentru spălarea ecologică”.

António Guterres a continuat prin a spune că angajamentul de a limita încălzirea globală la temperaturi de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale “se duce pe apa sâmbetei” şi că în acest context, dezastrele climatice devin fenomene care se repetă: “fiecare săptămână aduce o nouă poveste teribilă despre climă”.

Un raport publicat de grupul Reclaim Finance a dezvăluit că zeci de bănci și instituții financiare care și-au luat angajamentul de a avea un nivel net zero de emisii prin semnarea Pactului Glasgow Financial Alliance for Net Zero, continuă să pompeze sute de miliarde de dolari în combustibilii fosili. Acestea au fost de acord, prin semnarea pactului, să respecte limitarea de creștere a temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Guterres a cerut companiilor să “prezinte planuri de tranziție credibile și transparente privind modul în care îți propun să atingă obiectivul net zero” până la sfârșitul anului 2023.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday