Probabilitatea ca populația Indiei să o depășească pe cea a Chinei în câteva luni a crescut marți, când oficialii chinezi au raportat, pentru prima dată în mai bine de 60 de ani, o scădere demografică în 2022. China a raportat, de asemenea, una dintre cele mai slabe creșteri economice din aproape jumătate de secol.

În acest timp, potrivit CNN, în India are loc ceea ce economiștii și analiștii numesc “dividend demografic” – o creștere economică rezultată din schimbarea structurii de vârstă a populației, pe măsură ce populația capabilă să muncească crește.

Guvernul indian estimează că populația cu vârstă de muncă va atinge peste un miliard în următorul deceniu, de la 900 de milioane în 2021. Dar, potrivit experților, India nu creează suficiente oportunități de angajare pentru milioanele de tineri în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit datelor din anul 2021 furnizate de Banca Mondială, rata de participare a forței de muncă din India (o estimare a forței de muncă active și a persoanelor care caută un loc de muncă) a fost de doar 46%, adică una dintre cele mai scăzute din Asia. Spre comparație, ratele pentru China și SUA au fost de 68%, respectiv, 61% în același an. În plus, potrivit Centrului de monitorizare a economiei indiene (CMIE), rata șomajului în India a fost de 8,3% în decembrie. 

Pentru femei, cifrele sunt și mai alarmante. Rata de participare la muncă a femeilor din India a fost de doar 19% în 2021, în scădere de la aproximativ 26% în 2005, arată datele Băncii Mondiale.

Chandrasekhar Sripada, profesor la Indian School of Business, a declarat  pentru CNN că “India stă pe o bombă cu ceas […] Vor apărea tulburări sociale dacă guvernul nu poate crea suficiente locuri de muncă într-o perioadă relativ scurtă de timp”. 

Potrivit unui raport pentru 2020 al McKinsey Global Institute, ţara trebuie să creeze cel puțin 90 de milioane de noi locuri de muncă non-agricole până în 2030 pentru a-și realiza întregul potențial economic, mai ales în contextul în care, în prezent, peste 45% din forța de muncă indiană este angajată în sectorul agricol.

Raghuram Rajan, fost guvernator al Reserve Bank of India, a declarat pentru compania media NDTV: “Locurile de muncă sunt, în esență, sarcina numărul unu pentru economie […]  avem nevoie de locuri de muncă decente”.

Analiza integrală la CNN

Foto: Fabio Lamanna | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday