Economia Chinei a înregistrat anul trecut cea mai slabă creștere economică din 1976 și până în prezent, cu excepția celei din 2020 (la începutul pandemiei), când PIB-ul s-a majorat cu doar 2,2%. Datele publicate marți de biroul de statistică evidențiază amploarea provocărilor cu care s-a confruntat țara în ultimii trei ani, în care a fost prioritizată strategia zero-Covid de combatere a răspândirii coronavirusului.

Strict în ultimul trimestrul din 2022, PIB-ul s-a apreciat cu 2,9% față de octombrie – decembrie 2021, peste așteptările analiștilor. În parte, acest rezultat s-a datorat abandonării politicii zero-Covid la începutul lui decembrie. Din acest motiv, analiștii financiari se așteaptă la o revenire mai puternică a economiei chineze în 2023. Însă decidenții politici vor avea, în continuare, de gestionat răspândirea coronavirusului, criza din sectorul imobiliar, o scădere a exporturilor și un prim declin demografic în 60 de ani.

La final de an, producția industrială a crescut cu 3,6%, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2%, iar șomajul s-a redus din noiembrie în decembrie de la 5,7% la 5,5%. Investițiile în sectorul imobiliar au scăzut cu 10%, în condițiile crizei care afectează sectorul de peste un an și jumătate. În acest context, guvernul a prezentat un plan de stimulare pentru dezvoltatori.

Sursa: Financial Times

Foto: Kanpisut Chaichalor | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday