China. PIB-ul a crescut cu 3% anul trecut, sub ținta de 5,5% a guvernului. Este cea mai slabă performanță economică din ultimii 46 de ani, cu excepția celei din 2020.

Economia Chinei a înregistrat anul trecut cea mai slabă creștere economică din 1976 și până în prezent, cu excepția celei din 2020 (la începutul pandemiei), când PIB-ul s-a majorat cu doar 2,2%. Datele publicate marți de biroul de statistică evidențiază amploarea provocărilor cu care s-a confruntat țara în ultimii trei ani, în care a fost prioritizată strategia zero-Covid de combatere a răspândirii coronavirusului.

Strict în ultimul trimestrul din 2022, PIB-ul s-a apreciat cu 2,9% față de octombrie – decembrie 2021, peste așteptările analiștilor. În parte, acest rezultat s-a datorat abandonării politicii zero-Covid la începutul lui decembrie. Din acest motiv, analiștii financiari se așteaptă la o revenire mai puternică a economiei chineze în 2023. Însă decidenții politici vor avea, în continuare, de gestionat răspândirea coronavirusului, criza din sectorul imobiliar, o scădere a exporturilor și un prim declin demografic în 60 de ani.

La final de an, producția industrială a crescut cu 3,6%, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2%, iar șomajul s-a redus din noiembrie în decembrie de la 5,7% la 5,5%. Investițiile în sectorul imobiliar au scăzut cu 10%, în condițiile crizei care afectează sectorul de peste un an și jumătate. În acest context, guvernul a prezentat un plan de stimulare pentru dezvoltatori.

Sursa: Financial Times

Foto: Kanpisut Chaichalor | Dreamstime.com

Folosim cookies