Marea Britanie. Regele Charles vrea să reducă finanțarea familiei regale și să redirecționeze un miliard de lire, profit obținut de șase parcuri eoliene deținute de Coroană, către comunitate.

Finanțarea Casei Regale se bazează pe 25% din profiturile obținute de Domeniile Coroanei (Crown Estate), care reunește toate proprietățile și terenurile Familiei Regale. Acestea nu reprezintă proprietatea privată a suveranului sau a guvernului, iar profiturile obținute în urma exploatării lor sunt folosite pentru a acoperi cheltuielile necesare monarhiei.

Dar Charles vrea să reducă acest procent pentru ca Trezoreria să păstreze mai mulți bani pentru a fi folosiți pentru cheltuieli publice. Astfel, Regele a cerut o creștere a profiturilor de la șase noi parcuri eoliene offshore deținute de Coroană, în valoare de un miliard de lire sterline, pentru a fi utilizate pentru “binele comunității”. 

În mesajul său de Crăciun, regele Charles a evidențiat presiunile crizei costului vieții asupra populației, iar acum ia măsuri concrete pentru a evita ceea ce ar fi putut fi o creștere incomodă a veniturilor pentru membrii regali.

Ultimele șase contracte încheiate de Crown Estate vor crește cu un miliard de lire profitul Grantului Suveran care, în 2017, a fost majorat de la 15% la 25% pentru a genera banii necesari renovării Palatului Buckingham. În prezent, valoarea acestuia a ajuns la 86,3 milioane de lire sterline pe an. În acest context, regele a subliniat că de banii obținuți din noile contracte nu va beneficia Familia Regală, ci vor fi folosiți pentru binele general. 

Într-o declarație, Palatul Buckingham a transmis: “Având în vedere profitul extraordinar al energiei offshore, regele și-a exprimat dorința ca acesta să fie îndreptat spre binele public general, mai degrabă decât pentru Grantul Suveran.”.

Sky News explică faptul că Grantul Suveran se bazează pe fondurile obținute cu doi ani în urmă, astfel că orice creștere a profiturilor Crown Estate de acum sau o regândire a procentului acordat nu ar avea un impact asupra sa până în 2024-2025.

Surse alternative: BBC, Sky News

Foto: Krisztian Miklosy | Dreamstime.com

Folosim cookies