Un oficial din Ministerul chinez al Sănătății a declarat sâmbătă că numărul spitalizărilor a început să scadă și că vârful epidemic a fost probabil depășit, dar de la începutul lunii decembrie aproape 60 de mii de persoane infectate și-au pierdut viața numai în spitale. Reuters observă că această creștere uriașă față de cifrele raportate anterior vine în contextul criticilor OMS privind subraportarea datelor epidemice reale din China.

La începutul lunii decembrie, Beijingul a renunțat brusc la regimul strict de izolare, cunoscut de trei ani sub denumirea “Politica zero-Covid”. Acesta consta în restricții de călătorie și carantine în masă, dar guvernul comunist a preferat să îl abandoneze în urma izbucnirii unor proteste care amenințau să devină politice, împotriva orânduirii comuniste.

De atunci, între 8 decembrie și 12 ianuarie, numărul deceselor cauzate de Covid în spitalele chineze a totalizat 59.938. Anterior, China raportase doar cinci mii de decese de la începutul pandemiei, una dintre cele mai scăzute rate de deces din lume.

Înainte de declarația de azi, autoritățile raportaseră sub cinci decese pe zi în ultima lună, cifre contrazise însă de aglomerațiile observate la casele de pompe funebre și la crematorii.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday