Achiziția face parte dintr-un contract mai larg, de 13,17 miliarde de dolari, semnat la începutul acestui an în contextul preocupărilor de securitate legate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Este vorba despre aeronave FA-50 care vor înlocui avioanele MiG-29, dotate cu tehnologie care datează din epoca sovietică. Primele 12 aparate vor fi livrate armatei poloneze anul viitor. “Va fi un salt generaţional. FA-50 sunt din aceeaşi generaţie cu F-16, ceea ce va întări semnificativ forțele aeriene ale Poloniai”, a spus ministrul Apărării de la Varșovia, citat de Reuters.

De începutul războiului din Ucraina, Polonia a furnizat constant Kievului arme și muniție și a început să achiziționeze echipamente noi, pentru a-și moderniza armata și a înlocui proviziile trimise în Ucraina. La începutul anului, Polonia a comandat o mie de tancuri K2 şi 600 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud. Din 2026, vrea să producă propriile tancuri K2.

Războiul din Ucraina a presat Polonia să-şi extindă potenţialul militar mai devreme decât planificase anterior, iar astfel, a decis să-și majoreze cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 3%, începând din 2023. Intenționează să le crească la 5% și să aibă astfel cel mai mare procent din NATO.

Surse: Associated Press, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday