Bugetul SUA pentru 2023 prevede cheltuieli în valoare de 1,7 mii de miliarde de dolari și conține, pe lângă fonduri alocate Apărării și ajutorul financiar pentru Ucraina și fonduri alocate problemelor globale precum criza climatică. Bugetul mai trebuie semnat de președintele Joe Biden.

Proiectul de buget conține și o investiție de 772 de miliarde de dolari pentru programe interne și proiecte de interes internațional, iar, separat, 858 de miliarde de dolari pentru Apărare. Din această sumă, aproximativ 45 de miliarde de dolari vor fi acordate Kievului și aliaților NATO. Totodată, SUA alocă aproximativ 40 de miliarde de dolari pentru a combate efectele dezastrelor naturale precum uragane, incendii și inundații.

De asemenea, în proiectul legislativ este prevăzută modificarea legii electorilor, care datează din secolul al XIX-lea. Noua formă ar trebui să facă mai dificilă întoarcerea rezultatului alegerilor prezidențiale și reprezintă primul răspuns legislativ la atacul asupra Capitoliului din din 6 ianuarie 2021. Mai exact, noua lege nu mai oferă vicepreședinților cadrul legislativ care le permitea să anuleze alegerile.

În proiect este inclus și un act legislativ prin care platforma TikTok este interzisă pe telefoanele și dispozitivele de serviciu ale angajaților din sectorul public.

Proiectul a fost aprobat cu 225 de voturi pentru și 201 împotrivă, după un proces intens de dezbatere. Republicanul Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților a precizat că “acesta [proiectul de buget] este o monstruozitate. Este unul dintre cele mai rușinoase acte pe care le-am văzut vreodată în acest stat”. Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a lăudat însă actul legislativ.

Bugetul a fost inițial blocat de Senat din cauza unor disensiuni legate de articolul referitor la migrație, care data din perioada mandatului de președinte al lui Donald Trump. Republicanii au insistat ca articolul care permite autorităților să îi întoarcă pe migranți la graniță să fie aprobat.

Surse: CNN, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday