Conform unui studiu publicat în jurnalul PLOS Biology, la care au participat specialiști în conservare și factori de decizie politică de la 28 de instituții din 12 țări, pinguinii imperiali şi cei din specia Adélie – ambele emblematice pentru Antarctica, au cel mai mare risc de dispariție. Cauza, spun oamenii de ştiinţă, o reprezintă încălzirea globală, cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră, ce duce în final la restrângerea habitatelor arctice. “Se preconizează că până la 80% din coloniile de pinguini imperiali vor fi cvasi-extinse până în 2100 (declin al populației de peste 90%)”, se arată în studiu.
Documentul mai propune și zece strategii-cheie de gestionare a efectelor climatice din Antarctica, care ar costa aproximativ 23 de milioane de dolari pe an, şi ar putea aduce beneficii pentru până la 84% dintre specii. Acestea se referă la reducerea impactului activităților umane în Antarctica, precum și la reducerea amprentei ecologice a navelor și a aeronavelor.
Antarctica’s emperor penguins are facing the risk of extinction due to climate change, the U.S. government says https://t.co/flrk1Hef1v pic.twitter.com/UMY0mBWSuN
— Reuters (@Reuters) October 26, 2022
Studiul vine la câteva zile după ce negociatorii de la summitul ONU privind biodiversitatea de la Montreal au ajuns la un acord istoric pentru o mai bună protecție a ecosistemelor vitale ale planetei, inclusiv un angajament de a proteja 30% din suprafața Pământului până în 2030.
Surse alternative: The Guardian, CNN
Foto: Vladimir Seliverstov | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.