În timpul conferinței despre biodiversitate COP15, negociatorii au ajuns la un acord care implică protejarea a 30% din terenurile și apele importante pentru biodiversitatea planetei până în 2030. În prezent, doar 17% din terenuri și 10% din zonele marine sunt protejate.

Totodată, draftul proiectului mai prevede și crearea unui fond pentru biodiversitate în valoare de 200 de miliarde de dolari, tot până la finalul deceniului. Țările sărace ar putea primi fonduri în valoare de cel puțin 20 de miliarde de dolari până în 2025 și 30 de miliarde până în 2030, din partea statelor dezvoltate.

Miniștrii și ceilalți reprezentanți guvernamentali don 190 de țări au fost, în mare parte, de acord că protejarea biodiversității trebuie să reprezinte o prioritate, în linie cu concluziile summitului pentru climă din Egipt. Ministrul francez al Tranziției Ecologie a descris acordul ca fiind “istoric. Este un acord cu obiective foarte precise și cuantificate privind pesticidele, reducerea pierderilor de specii, eliminarea subvențiilor defectuoase. Dublăm până în 2025 și triplăm până în 2030 finanțarea pentru biodiversitate”.

Brian O’Donnell, directorul grupului de conservare Campaign for Nature, a declarat că “nu a existat niciodată un obiectiv de conservare la nivel global la această scară. Acest lucru ne plasează la o șansă de a proteja biodiversitatea de colaps… Ne aflăm acum în intervalul în care oamenii de știință cred că pot face o diferență marcantă în ceea ce privește biodiversitatea”.

În schimb, Andrew Deutz, membru al organizației de mediu The Nature Conservancy, consideră această abordare “insuficientă” și afirmă că obiectivele asumate nu sunt suficient de ambițioase: “[Proiectul] conține câteva semnale puternice privind finanțarea și biodiversitatea, dar nu reușește să avanseze dincolo de obiectivele de acum 10 ani în ceea ce privește abordarea factorilor care determină pierderea biodiversității în sectoare productive precum agricultura, pescuitul și infrastructura și, prin urmare, riscă încă să fie nu aducă prea multă schimbare”.

Surse alternative: AP, DW

Sursa foto: Hai Huy Ton That | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday