Meta (Facebook) a acceptat să plătească 725 de milioane de dolari pentru a închide procesul prin care e acuzată ca a permis Cambridge Analytica să acceseze datele a 87 de milioane de utilizatori.

Compania Meta, care deține Facebook, a fost de acord să plătească 725 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv prin care rețeaua de socializare este acuzată că a permis terților, inclusiv Cambridge Analytica, să acceseze informațiile personale ale utilizatorilor.

În urma unor dezvăluiri din 2018, Facebook a permis companiei britanice de consultanță politică Cambridge Analytica să acceseze datele personale ale 87 de milioane de utilizatori. Compania s-a ocupat de campania prezidențială a lui Donald Trump în 2016, și a obținut acces la informațiile personale la milioane de conturi Facebook, în scopul profilării și țintirii alegătorilor. A obținut acele informații fără acordul utilizatorilor, de la un cercetător căruia Facebook i-a permis să implementeze o aplicație pe rețeaua sa de socializare și care a colectat date.

Potrivit avocaților reclamanților, suma este cea mai mare pe care Meta a plătit-o vreodată pentru a soluționa un proces colectiv, dar și una dintre cele mai mari acordate într-o acțiune colectivă privind confidențialitatea datelor din SUA. Scandalul Cambridge Analytica a alimentat investigațiile guvernamentale cu privire la practicile sale de confidențialitate, iar directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a fost audiat în Congres.

Sursă: Reuters

 

Folosim cookies