La trei luni după ce au fost detectate scurgeri de gaze din conductele Nord Stream de pe fundul Mării Baltice, un oficial european a declarat, citat sub protecția anonimatului de Washington Post, că “nu există nicio dovadă la momentul actual că Rusia s-a aflat în spatele sabotajului”. Oficialul a reluat concluzia la care a ajuns evaluarea a 23 de oficiali din domeniul informațiilor și diplomației din nouă țări europene, scrie publicația.

Unii dintre aceștia au mers mai departe și chiar au afirmat că nu cred că Rusia este responsabilă pentru distrugerea gazoductelor. În schimb, transmite grupul, nu există dubii că avariile au fost deliberate. Un oficial al guvernului german, care își desfășoară propria anchetă, a declarat că explozibilii par să fi fost plasați în exteriorul structurilor.

Concluzia a urmat după ce, în urma exploziilor de la sfârşitul lunii septembrie, anchetatorii au cercetat resturile conductelor și au analizat reziduurile de explozibili descoperite pe fundul Mării Baltice. Seismologii au identificat momentul în care au avut loc cele trei explozii care au provocat patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 și 2, cât şi una dintre cele mai mari cantităţi de gaz metan degajate din toate timpurile.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday