Ministrul Apărării a declarat stare de urgență miercuri seară, iar armata a ieșit pe străzi pentru a asigura ordinea publică, după o săptămână de proteste și blocaje a principalelor șosele ale țării. După arestarea lui Castillo, vicepreședintele Dina Boluarte a fost învestită în funcția de șef al statului.

Manifestațiile au fost declanșate de înlăturarea lui Pedro Castillo din funcția de președinte, pe 7 decembrie, în urma unui vot de demitere. Fostul președinte de stânga, ales în 2021, a fost arestat după ce a încercat să dizolve ilegal Congresul. Procuratura Generală a cerut 18 luni de arest preventiv pentru Castillo, pe fondul acuzațiilor de rebeliune și conspirație. Curtea Supremă din Peru s-a reunit pentru a examina cererea, dar a suspendat sesiunea până astăzi.

Proteste aprinse și uneori chiar violente au avut loc în toată țara, dar în special în regiunile rurale și miniere, care l-au propulsat pe fostul fermier în funcție anul trecut. Protestatarii au blocat autostrăzi, au incendiat clădiri și au ocupat aeroporturi.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday