Declarațiile prim-ministrului au venit la câteva ore după ce Austria s-a opus în consiliul JAI aderării României la Spațiul Schengen. Nicolae Ciucă și-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia de astăzi și a mulțumit ”statelor, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și agențiilor europene care ne-au sprijinit vocal, pe baze corecte, demonstrate, prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții”.

Referitor la poziția Austriei, premierul spune că aceasta este ”nejustificată”. ”Toate statele au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, cu o singură și nejustificată excepție, Austria. Un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre, pe care România le-a numit incorecte”, a adăugat acesta.

Principalele declarații:

Bună seara! În calitate de prim-ministru și cetățean român doresc să îmi exprim profunda dezamăgire cu privire la decizia Consiliului JAI de astăzi cu privire la aderarea României la Schengen. Doresc să mulțumesc statelor, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și agențiilor europene care ne-au sprijinit vocal, pe baze corecte demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.

Toate statele au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre și a eforturilor continue de ani de zile pentru protejarea granițelor externe europene, cu o singură și nejustificată excepție, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre, pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale,am folosit datele agențiilor UE, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.

Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii, și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme.

Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu CE pentru a răspunde acestor preocupări. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele externe ale UE. E vorba în egală măsură de securitatea românilor, dar și a cetățenilor europeni.

Acest lucru a fost mai dificil în acest context, generat de războiul de la granițele noastre. România va relua procesul de aderare, care rămâne obiectivul național strategic, pe care îl avem și vom relua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. Vreau să mulțumesc mass-media pentru contribuția la acest efort comun.

Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday