Riscul ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina a scăzut, declară cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu publicat joi. Acest lucru este un efect al presiunilor internaționale, mai spune Scholz, precizând în context că un război între Rusia și NATO nu ar fi în beneficiul nimănui.

Putin a declarat miercuri că riscul unui război nuclear crește, dar a insistat că Rusia “nu a înnebunit” și că propriul arsenal nuclear este un element de descurajare pur defensiv. Despre declarația lui Putin, ISW arată că “poziția exprimată, aceea că Rusia ar folosi arme nucleare doar în situația în care este ea însăși atacată cu astfel de arme, susțin evaluările anterioare care au arătat că oficialii ruși se pot angaja în “zăngănit de arme nucleare” pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina, dar nu ar fi existat o intenție reală de le folosi efectiv pe câmpul de luptă”.

Pe de altă parte, ISW interpretează declarațiile președintelui rus ca fiind o modalitate de pregătire a opiniei publice pentru un război de durată în Ucraina. Putin a remarcat că “operațiunea specială” din Ucraina poate fi un “proces de lungă durată” și că achiziția unor noi teritorii este un rezultat semnificativ pentru Rusia. El s-a comparat implicit cu țarul Petru cel Mare observând că Rusia controlează acum Marea Azov, pentru care acesta a luptat. “Această invocare a istoriei imperiale ruse încadrează în mod explicit obiectivele actuale ale lui Putin în Ucraina ca fiind în mod evident imperialiste și încă maximaliste. Putin avertizează astfel publicul rus să se aștepte la un război prelungit și de uzură în Ucraina, scopul acestuia fiind cucerirea de teritorii ucrainene suplimentare. […] Această condiționare informațională este fundamental incompatibilă cu orice discuții privind încetarea focului sau cu negocieri. Putin pare să nu dorească să riște să-și piardă avântul intern prin oprirea operațiunilor sale ofensive chiar și pentru scurt timp, cu atât mai puțin să urmărească o rampă de ieșire diferită de obiectivele sale complete, care, după cum arată chiar el din ce în ce mai clar, par să includă reconstituirea Imperiului Rus”, mai arată ISW.

În același timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Armata Rusă are nevoie de o pauză operațională în iarna 2022-2023 pentru a putea recâștiga inițiativa și a conduce o contraofensivă în primăvara lui 2023. ISW mai evaluează că o pauză operațională ar favoriza Rusia pentru că ofensiva Ucrainei ar culmina, iar aceasta ar pierde inițiativa. Totuși, cel puțin la nivel declarativ, Putin nu pare să înțeleagă acest lucru, el susținând o continuare a luptelor.

Surse alternative: ISW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday