Forțele NATO au participat, vineri, la un exerciţiu militar în nordul Poloniei, în zona Suwalki, slab populată, dar care este importantă pentru securitatea Flancului Estic al Alianței. Situată între Belarus și exclava rusă Kaliningrad (aparține Poloniei), are implicaţii strategice deoarece, în cazul în care Rusia ar ocupa acest culoar, ar izola Statele Baltice de restul țărilor din NATO.

Ministrul polonez al Apărării a declarat despre exerciţiile militare că “au fost organizate pe baza experienței noastre și a observării câmpului de luptă din Ucraina. Știm ce metode folosește Rusia și ce metode (defensive) sunt eficiente”. A adăugat că la desfăşurarea acestora au participat două mii de soldaţi din cadrul forţelor terestre şi aeriene şi au fost folosite peste o mie de echipamente de luptă şi sprijin logistic.

Exercițiile au inclus antrenamente de traversare a apei cu transportoare amfibii, cât şi un atac simulat, în cadrul căruia au avut loc deflagraţii pe malul lacului Kepno. Colonelul Tomasz Biedziak a declarat: “Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Lacul Kepno a făcut parte dintr-un exercițiu mai amplu care se desfășoară de câteva săptămâni”.

Polonia și-a sporit forțele armate și, mai mult, intenționează să investească până la 3% din produsul intern brut (PIB) în apărare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. O analiză recentă a Politico a explicat faptul că Armata Poloneză are deja mai multe tancuri și obuziere decât cea germană, iar Polonia a devenit treptat cel mai important aliat al SUA în Europa și se profilează ca o viitoare superputere militară în zonă.

Sursa: Reuters

Harta: Wiki Jakub Łuczak

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday