Politico analizează reacția neașteptat de calmă a autorităților poloneze săptămâna trecută, după ce două rachete au căzut pe teritoriul lor, în ceea ce a părut a fi la început un atac deliberat sau accidental al Rusiei asupra unui stat NATO. “Totuși, în loc să se piardă cu firea, Varșovia a reacționat stoic, punându-și forțele armate în alertă, dar a rămas calmă până la lămurirea incidentului. Acest calm s-a născut dintr-o realitate simplă care de ani de zile a trecut pe lângă cei mai importanți decidenți din Europa: Polonia are probabil acum cea mai bună armată a Europei. Și aceasta va deveni din ce în ce mai puternică”, mai arată Politico.

În timp ce Germania, aliatul tradițional al SUA în Europa, rămâne un pivot ca centru logistic, dezbaterile interminabile de la Berlin asupra modului în care ar trebui să-și resusciteze armata a  împiedicat eficiența ca partener al SUA.

În acest timp Polonia face deja investiții substanțiale. Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din PIB la 5%, în timp ce Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO.

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 pe care îi are acum Germania.

Astăzi, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de oameni, dintre care 30.000 într-o forță de apărare teritorială înființată în 2017.

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 4,9 miliarde de euro pentru 250 de tancuri Abrams din SUA, care vor înlocui cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane americane F-16 și în 2020 Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35.

Dar punctul central al recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea de Sud. Până acum, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea – 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo. În toate cazurile este vorba de armament second hand. Apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare. În completarea livrărilor imediate, coreenii sunt de așteptat să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până la mijlocul și sfârșitul anilor 2020, mai arată analiza Politico, care explică faptul că echipamentele militare din Coreea de Sud sunt în general mai ieftine decât alternativele americane și europene și pot fi livrate mult mai repede.

Analiza integrală a Politico

Foto: Dziurek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday