Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, care a mediat negocierile, a anunțat pe Twitter: Sunt foarte încântat să anunț că negociatorii șefi din Kosovo și Serbia, sub facilitarea UE, au convenit asupra unor măsuri pentru a evita o nouă escaladare și pentru a se concentra complet asupra propunerii de normalizare a relațiilor lor.

Tot oficialul european a explicat ce presupune acordul: Serbia va înceta să mai emită plăcuțe de înmatriculare cu denumirile orașelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acțiunile ulterioare legate de reînmatricularea vehiculelor.” Cele două țări urmează să se întâlnească pentru a discuta despre o propunere a Uniunii Europene, prin care și-ar putea remedia relațiile. 

Ordonanța care obliga cetățenii etnici sârbi să își schimbe plăcuțele de înmatriculare sârbești cu plăcuțe kosovare a stârnit revolte în țară, iar mulți funcționari ai statului cu origini sârbești au demisionat. Potrivit Reuters, circa 50 de mii de etnici sârbi din nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea guvernului de la Priștina, după proclamarea independenței în 2008. Serbia nu recunoaște independența Kosovo.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday