Germania. Prețurile producției industriale au înregistrat în octombrie prima scădere lunară (-0,4%) din ultimii doi ani și jumătate. Semnale pozitive că inflația se apropie de vârf.

Biroul Federal de Statistică al Germaniei (Destatis) a anunțat că din septembrie în octombrie, prețurile producției industriale au scăzut cu 4,2%, fiind prima scădere de la o lună la alta din mai 2020. Rezultatul s-a datorat reducerii prețurilor la energie (cu 10,4%), pentru că în ultima lună s-au ieftinit electricitatea și gazele naturale.

Totuși, prețurile au fost în octombrie cu 34,5% mai mari față de luna corespunzătoare din 2021, dar ritmul de creștere a fost mai mic față de cel din august și septembrie (de circa 46%). În ultimul an, creșterea prețurilor producției a alimentat inflația generală într-un ritm mai rapid decât în mod normal. Date fiind rezultatele anunțate astăzi, există speranțe că inflația ajunsă luna trecută la 10,4% s-ar putea apropia de vârf.

Un sondaj realizat de Institutul pentru Cercetări Economice (ifo) arată că multe companii germane nu au reușit să transfere decât 34% din majorările costurilor către consumatori și plănuiesc ca până în aprilie 2023, să ridice ponderea la 50%, ceea ce va genera prețuri mai mari.

Prețurile de consum ale Germaniei au crescut cu 11,6% după metodologia Eurostat, față de octombrie 2021. În acest context, guvernul vrea să introducă din ianuarie plafonarea prețurilor pentru gazele naturale și electricitate, pentru a încetini creșterea inflației. Conform prognozelor oficiale, acest indicator este așteptat să ajungă la 8% în decembrie 2020 și la 7% în 2023.

Surse alternative: Biroul Federal de Statistică, Reuters.
Sursă Foto: Silviu Matei | Dreamstime.com

Folosim cookies