SUA accelerează programul de dezvoltare și testare a armelor hipersonice, pentru a recupera decalajul față de China și Rusia, care au astfel de arme.

“Până recent, nu a existat un factor real care să ne determine să luăm această tehnologie și să o punem într-un sistem de arme. Nevoia nu a existat. Nevoia există acum, motiv pentru care avem un sentiment de urgență pentru a ne apuca de acest lucru” a declarat pentru CNN un oficial american, viceamiralul Johnny Wolfe. Acesta a recunoscut că Rusia și China conduc în această cursă și că au dezvoltat arme hipersonice pe care SUA nu le are.

Rusia a folosit rachete hipersonice Kinzhal în Ucraina, fiind pentru prima dată când astfel de arme au fost folosite într-un război, iar anul trecut China a efectuat un test cu o rachetă hipersonică care a zburat în jurul lumii înainte de a-și atinge ținta.

Pentru a nu rămâne în urmă, Pentagonul încearcă să mărească ritmul de cercetare și testare de astfel armament. În urmă cu o lună, armata americană a efectuat două teste cu rachete supersonice experimentale, în urma cărora a urmărit să colecteze cât mai multe informații necesare dezvoltării tehnologiei. Pentagonul a solicitat și suplimentarea finanțării în următorul an pentru cercetările în domeniul rachetelor hipersonice, la 4,7 miliarde de dolari, de la 3,8 miliarde.

Sursa: CNN

Foto: Aleksei Kravtcov | Dreamstime.com

Folosim cookies