Biroul Federal de Statistică al Germaniei (Destatis) a anunțat că din septembrie în octombrie, prețurile producției industriale au scăzut cu 4,2%, fiind prima scădere de la o lună la alta din mai 2020. Rezultatul s-a datorat reducerii prețurilor la energie (cu 10,4%), pentru că în ultima lună s-au ieftinit electricitatea și gazele naturale.

Totuși, prețurile au fost în octombrie cu 34,5% mai mari față de luna corespunzătoare din 2021, dar ritmul de creștere a fost mai mic față de cel din august și septembrie (de circa 46%). În ultimul an, creșterea prețurilor producției a alimentat inflația generală într-un ritm mai rapid decât în mod normal. Date fiind rezultatele anunțate astăzi, există speranțe că inflația ajunsă luna trecută la 10,4% s-ar putea apropia de vârf.

Un sondaj realizat de Institutul pentru Cercetări Economice (ifo) arată că multe companii germane nu au reușit să transfere decât 34% din majorările costurilor către consumatori și plănuiesc ca până în aprilie 2023, să ridice ponderea la 50%, ceea ce va genera prețuri mai mari.

Prețurile de consum ale Germaniei au crescut cu 11,6% după metodologia Eurostat, față de octombrie 2021. În acest context, guvernul vrea să introducă din ianuarie plafonarea prețurilor pentru gazele naturale și electricitate, pentru a încetini creșterea inflației. Conform prognozelor oficiale, acest indicator este așteptat să ajungă la 8% în decembrie 2020 și la 7% în 2023.

Surse alternative: Biroul Federal de Statistică, Reuters.
Sursă Foto: Silviu Matei | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday