Conform CNN, care citează mai multe persoane familiarizate cu situația, serviciile americane au informații conform cărora Rusia a stabilit ca retragerea din Herson să fie anunțată numai după ce alegerile parțiale din SUA au avut loc. Acest lucru arată că Rusia este în continuare direct interesată să influențeze peisajul politic din Statele Unite. Informațiile care sugerează că Moscova a vrut să evite să ofere Administrației Biden și Congresului știri pozitive înainte de alegeri se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care indică că Rusia crede că Statele Unite conduse de republicani nu vor fi la fel de deschise să sprijine Ucraina.

De altfel, oligarhul rus Evgheni Prigojin a confirmat săptămâna trecută că Rusia s-a amestecat constant în politica americană, inclusiv în campaniile din 2016 și 2020 ale lui Donald Trump, pe care îl considerau mai apropiat de interesele sale. “Am intervenit, intervenim și vom interveni.”, a declarat Prigojin cu privire la alegerile din SUA.

Tot săptămâna trecută, și Joe Biden sugera că momentul anunțului retragerii nu ar fi fost o simplă coincidență: “Mi se pare interesant că au așteptat până după alegeri pentru a lua decizia, despre care știam de ceva vreme că o vor lua. Este o dovadă a faptului că au niște probleme reale – Armata Rusă”.

Președintele american a adăugat că speră ca după alegeri, Rusia să fie mai deschisă să discute despre eliberarea cetățenilor americani reținuți, inclusiv Brittney Griner și Paul Whelan. Ieri, Bill Burns, directorul CIA, s-a întâlnit cu omologul său rus la Ankara, pentru a discuta despre situația prizonierilor. Cu toate acestea, dialogul lor s-a concentrat în special pe gestionarea și riscurile utilizării armelor nucleare. 

Totuși, analiștii consideră că, dacă Rusia chiar a ținut cont de momentul alegerilor din SUA pentru a face anunțul retragerii din Herson, atunci Moscova și-a calculat greșit pașii. Experții cred că Rusia a supraestimat interesul pe care cetățenii americani îl au față de Războiul din Ucraina și că indiferent de momentul în care ar fi anunțat retragerea, aceasta nu ar fi influențat decizia celor care au mers la vot.

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday