În discursul său din cadrul summitului COP27 care se desfășoară la Sharm El-Sheikh, Joe Biden a declarat că SUA sunt gata să-și reia rolul de lider în lupta împotriva schimbărilor climatice. Președintele american a promis că va dubla finanțarea către Africa și că SUA își vor atinge obiectivele climatice până în 2030.

Biden a subliniat că prin Actul Democrat de Reducere a Inflației (IRA) adoptat în vară, SUA vor aloca peste 360 de miliarde de dolari în următorul deceniu pentru reducerea gazelor cu efect de seră și a tranziției la surse de energie verzi. A adăugat că planurile SUA în cadrul IRA ar stimula o schimbare de transformare către o economie bazată pe energie curată și infrastructură sustenabilă, creând locuri de muncă în acest proces.  

Asemenea liderilor Franței și Marii Britanii, care au cerut în discursurile din cadrul COP27 ca “războiul lui Putin să stimuleze angajamentele asumate anterior privind schimbările climatice”, Biden a afirmat că războiul Rusiei în Ucraina urgentează tranziția de la combustibilii fosili.

Criza climatică se referă la securitatea umană, securitatea economică, securitatea mediului, securitatea națională și însăși viața planetei. Dacă lumea vrea să câștige această luptă, să coboare curba emisiilor, atunci fiecare națiune trebuie să facă un pas înainte”, a adăugat Biden.

Președintele american și-a cerut scuze pentru retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice sub fostul președinte Donald Trump, și a spus că încearcă să demonstreze scepticilor că “o politică climatică bună este o politică economică bună”. 

Fiind țara care a contribuit cel mai mult la emisiile globale, SUA au fost criticate pentru blocarea negocierilor privind finanțarea pierderilor și daunelor cu care se confruntă țările aflate în prima linie a schimbărilor climatice, cum ar fi Pakistan, care în acest an, din cauza inundațiilor care au ucis aproximativ 1700 de oameni, a suferit pierderi economice în valoare de 10% din PIB-ul său. Biden a promis în discursul de azi că SUA vor acorda bani statelor sărace.

Surse: CNN, DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday