În discursul său din cadrul summitului COP 27, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că războiul din Ucraina ar trebui să reprezinte un impuls moral și economic în ceea ce privește combaterea încălzirii globale.

Trebuie să ne onorăm promisiunile privind finanțarea schimbărilor climatice. Atunci când națiunile se unesc într-o cauză comună, este întotdeauna loc de speranță”, a mai afirmat Sunak.

Emmanuel Macron i-a îndemnat pe liderii mondiali să colaboreze în ceea ce privește criza climatică, indiferent de situația geopolitică actuală. Acesta a adus în discuție și angajamentul pe care statele bogate și l-au luat, în urmă cu 12 ani, de a oferi o sută de miliarde de dolari statelor sărace care nu pot face singure față efectelor schimbărilor climatice. 

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu numai că a adus războiul pe pământ european, dar a adus incertitudine și tensiune în lume, adăugând o situație dificilă peste alta, în special pe continentul african și în jurul Mediteranei”, a spus Macron

Și Klaus Iohannis  și-a susținut azi discursul în cadrul summitului. Acesta a declarat că “România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicaţii negative asupra alimentării cu apă, a producţiei de hrană şi a producerii de electricitate. Aşadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creşterea rezilienţei atât a societăţilor, cât şi a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice”.

Pe de altă parte, președinții statelor africane au solicitat sporirea ajutoarelor financiare și au făcut presiuni asupra ţărilor bogate să-și respecte angajamentele pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice. “Problemele ar trebui abordate cu un nivel de seriozitate care demonstrează echitate, urgență și considerație”, a declarat președintele kenyan William Ruto, subliniind faptul că Africa contribuie cu mai puțin de 3% la poluarea cu gaze cu efect de seră.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie citată de BBC, războiul din Ucraina a accelerat tranziția de la combustibilii fosili, și a proiectat că utilizarea cărbunelui, petrolului și gazului se va stinge în cinci ani.

Pe măsură ce țările apelează la sursele de energie mai vechi, costurile crescânde ale gazului și cărbunelui fac ca energia solară și eoliană să pară cu adevărat ieftine, prin comparație. Analiza sugerează că creșterea prețurilor, așa cum s-a întâmplat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, înseamnă că ar fi de până la zece ori mai scump să produci electricitate din gaz.

Cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor Convenției-cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) a început duminică în Egipt, unde delegaţi din aproape 200 de ţări s-au reunit pentru a discuta măsurile care trebuie aplicate pentru combaterea sau diminuarea schimbărilor climatice.

Sursă: BBC.

Foto: Marek Uliasz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday