ISW observă că între discursul lui Vladimir Putin din 30 de septembrie, când acesta a făcut aluzii nucleare dar fără a amenința explicit cu folosirea acestor tipuri de arme, și discursul său din 27 octombrie, oficiali ruși de toate rangurile au escaladat amenințările, mizând probabil pe înspăimântarea guvernului de la Kiev și pe reducerea sprijinului occidental. Acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, dar, potrivit Wall Street Journal, între consilierul pe securitate al președintelui SUA (Jack Sullivan) și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei (Nikolai Patrușev, cel mai influent sfetnic al lui Putin) au avut loc discuții directe, confidențiale.

Pe 27 octombrie, Putin a pretins că Rusia nu a discutat niciodată despre posibilitatea utilizării armelor nucleare, iar imediat după aceea, observă ISW, oficialii ruși care până atunci escaladaseră amenințările nucleare (nu numai împotriva Ucrainei), au început să-și reducă în mod colectiv retorica cu privire la utilizarea acestor tipuri de arme. Ministerul rus al Afacerilor Externe a lansat chiar o declarație privind “prevenirea războiului nuclear”, iar Dimitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care până la acel moment a fost cel mai explicit dintre oficialii ruși în acest tip de amenințări, a început să se concentreze pe “promovarea unității ruse în războiul din Ucraina”.

ISW observă că ar fi putut juca și China un rol în presiunile făcute asupra Kremlinului pentru a-și reduce amenințările nucleare. Deși nu exlude ca pe viitor Moscova să revină la amenințări nucleare, ISW arată că acestea ar reprezenta un efort de a determina Statele Unite și aliații săi să facă presiuni asupra Ucrainei să negocieze. ISW își menține evaluarea potrivit căreia riscul utilizării armelor nucleare în Ucraina rămâne unul mic, cu atât mai mult cu cât amenințările nucleare ale Kremlinului nu au reușit să submineze voința conducerii politice și a societății ucrainene de a continua să se opună invaziei Rusiei. În același timp, ISW mai arată că “Statele Unite și aliații săi nu ar trebui să submineze coerența Ucrainei și devotamentul său pentru recucerirea întregului teritoriu ocupat și stoparea invaziei genocidare a Rusiei”.

Alte evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Pe Frontul de Sud, ucrainenii au lovit linia de alimentare cu energie electrică Berislav-Kakhovka. Orașul Herson, aflat sub ocupația rusă, a rămas în beznă. Comandamentul ucrainean susține că a lovit și un centru de ghidare a dronelor rusești.
  • Ocupanții ruși au trecut la evacuarea forțată a civililor din dreapta Niprului. Orașul Berislav, aflat la câțiva kilometri de hidrocentrala Nova Kakhovka a primit termen de evacuare până pe 10 noiembrie.
  • Presa rusă raportează numeroase explozii în orașul Donețk, ocupat, în noaptea de 7 noiembrie. Un incendiu masiv ar fi izbucnit într-o clădire a administrației feroviare.
  • Armata Rusă a executat atacuri limitate pe direcția Pavlivka-Vuhledar.
  • Pe Frontul de Est, Armata Ucraineană continuă să mențină controlul de facto asupra legăturii terestre dintre Svatove și Kreminna.

Surse: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday