Președintele rus a ținut un discurs în cadrul Clubului de discuții Valdai, un forum de discuții din Moscova, descris de occidentali drept un mijloc de propagandă rusă. Putin a atacat SUA și politica internațională a acesteia, pretinzând totuși că “Rusia nu a considerat niciodată că America i-ar fi dușman”. Vladimir Putin mai susține că Occidentul este “orbit de colonialism” și că ar fi încercat să stăpânească restul lumii: Așa-zisul Vest a decis că e o miză mare în acest joc. Un joc care poate deveni periculos, murdar și care poate testa identitatea națională și interesele altor țări. Cei care formulează aceste reguli cred că alții nu au voie să fie originali, iar toată lumea trebuie să respecte regulile Vestului”, a mai declarat președintele rus, care apoi s-a lansat într-o apologie a specificității ruse ce respinge liberalismul vestic.

Într-o eră în care există arme nucleare, există în același timp și riscul ca acestea să fie folosite”, a mai spus Putin, care susține acum că Rusianu a spus nimic niciodată în mod proactiv despre utilizarea armelor nucleare”, ci doar a făcut aluzii la acest lucru drept răspuns la declarațiile liderilor occidentali”. El s-a referit la o declarație (scoasă din context) a fostului premier britanic, Liz Truss, despre care spune că ar fi vorbit public și direct de folosirea armelor nucleare: Doamna Liz Truss a declarat [în cadrul unui interviu cu reprezentanții mass-media] că Marea Britanie este o putere nucleară, iar premierul are puterea de a folosi aceste arme. Aceasta a declarat că este pregătită să facă acest lucru, fără a primi niciun fel de răspuns [din partea comunității internaționale]”, a comentat Putin.

În realitate, președintele rus este cel care a făcut amenințări directe legate de folosirea armelor nucleare și chiar a pus în alertă forțele strategice ale Federației Ruse, la începutul războiului din Ucraina. Ulterior, după decretarea mobilizării parțiale și alipirea teritoriilor anexate, Putin a spus că “Noi avem diverse arme de distrugere și componente mult mai moderne decât ale NATO. Vom folosi toate mijloacele de care dispunem. Și nu blufez!”

Această declarație, făcută la finalul lunii septembrie, este cea mai concretă și directă amenințare cu folosirea armelor nucleare. Imediat după aceea, potrivit mai multor surse occidentale, Kremlinul a primit pe canale oficiale avertismentul că o utilizare de orice fel a armelor nucleare va atrage un atac al SUA și NATO asupra forțelor ruse desfășurate în Ucraina, iar Putin pare a fi renunțat la retorica nucleară: Provocările privind folosirea armelor nucleare […] sunt folosite în acest scop – pentru a avea un impact asupra aliaților noștri, prietenilor noștri și asupra statelor neutre”, spune acum Vladimir Putin.

Surse: Reuters, Sky News 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday