John Kirby, purtător de cuvânt pe domeniul securității naționale la Casa Albă, a declarat: ”Indicațiile noastre arată că Coreea de Nord livrează, în secret, un număr semnificativ de proiectile de artilerie. Facem monitorizări să vedem dacă transporturile au fost primite”.

Kirby a amintit, într-o intervenție la CNN, că Phenianul a negat public în septembrie că livrează armament Rusiei. A explicat că aceste transporturi sunt ”deghizate” astfel încât să pară că au destinația Orientul Mijlociu sau Africa de Nord. “Nu vorbim de un număr nesemnificativ de obuze. Totuși, nu credem că este o cantitate atât de mare încât să schimbe ritmul războiului. Cu siguranță nu va schimba calculele noastre sau ale atâtor aliați și parteneri ai noștri cu privire la tipurile de capacități pe care vom continua să le oferim ucrainenilor”, a mai spus Kirby.

Americanii consideră aceste transporturi o nouă dovadă că stocurile de armament ale Rusiei s-au diminuat în cele opt luni de când a invadat Ucraina. În urmă cu două luni, presa americană a scris că serviciile americane de informații au indicat că Moscova se gândește să cumpere milioane de rachete și proiectile de artilerie din Coreea de Nord, pe care să le folosească în război. 

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday