În predeschiderea de luni a Bursei de Mărfuri de la Chicago, tona de grâu a depășit 327 de dolari, iar cea de porumb 262 de dolari, anticipând o ședință tensionată. Încă nu se știe exact cum va proceda Moscova, după anunțul de retragere din acordul privind exportul de cereale ucrainene, în condițiile în care autoritățile acestei țări spun că 218 nave, dintre care 95 deja încărcate cu cereale, sunt în apele teritoriale din jurul Odesei. ONU, Turcia și Ucraina au anunțat că vor oferi astăzi acord de tranzit pentru 16 dintre acestea.

“Piața va fi copleșită astăzi”, a declarat Tobin Gorey, director de strategie agricolă la Commonwealth Bank of Australia, citat de Reuters.

Rusia a acuzat Ucraina că a folosit navele civile și culoarul de transport pentru cereale pentru a lansa în Marea Neagră dronele navale care au atacat sâmbătă navele ruse de război din portul Sevastopol (Crimeea).

Reprezentanții Ucrainei au spus că motivul invocat de Rusia este doar o scuză pentru a se retrage din acord, iar Washingtonul a acuzat din nou Moscova că folosește alimentele ca armă în război. 

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Neil Wraight | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday