Ucraina nu dispune de licențe din partea Centrului Comun de Coordonare pentru a trece în siguranță prin coridor și pentru a efectua inspecții. Din această cauză, 218 nave au rămas blocate”, a explicat Ministerul ucrainean al Transporturilor.

Ministerul a precizat că 95 dintre acestea sunt încărcate cu cereale și au părăsit porturile ucrainene, așteptând acum să fie inspectate. Alte 101 de nave așteaptă să intre în porturile ucrainene pentru a fi încărcate cu cereale, iar 22 de nave încărcate cu produse agricole nu pot părăsi acum porturile din Ucraina. 

În același timp, am observat că blocarea efectivă de către Rusia a coridorului pentru exportul de cereale a început încă din luna septembrie. Acest lucru s-a manifestat prin întârzierea artificială și reducerea numărului de inspecții, ceea ce a provocat blocarea în cozi a 176 de nave, încărcate cu 2,1 milioane de tone de produse agricole. Așadar, devine evidentă intenția Rusiei de a provoca foamete în masă în țările nevoiașe din Africa și Asia, precum și de a crea crize alimentare în întreaga lume”, a mai transmis ministerul ucrainean.

Kievul spune că, de la semnarea acordului, a reușit să exporte aproximativ 9 milioane de tone de produse agricole. Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume.

Surse: The Guardian, Ukrinform

Sursa Foto: Nightman1965 / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday