Update ora 10:50 Autoritățile locale ucrainene din regiunile Zaporijie și Harkov raportează atacuri în ultimele ore. Guvernatorul susținut de Kiev în provincia Zaporijie (anexată de Rusia în septembrie) spune că trei persoane au fost rănite, după ce rușii au lansat rachete S-300 și au distrus o clădire rezidențială și sistemul de furnizare a gazului. De asemenea, acoperișul unei școli dintr-o altă localitate a fost lovit.

Potrivit guvernatorului Harkovului, șase persoane au fost rănite după ce militarii ruși au țintit ”un obiectiv al infrastructurii industriale” din oraș. Primarul a clarificat că a fost avariată o fabrică și clădirea administrativă aferentă.

Știrea inițială: După ce președintele Zelenski a avertizat Consiliul European că Rusia se pregătește să arunce în aer barajul Nova Kakhovka, ceea ce ar produce o catastrofă naturală și ar pune în pericol inclusiv Centrala Nucleară Zaporijie (reactoarele sunt răcite de lacul de acumulare), ISW arată că sunt tot mai multe semne că rușii au început deja retragerea echipamentelor militare în stânga Niprului, pentru a nu le pierde într-o eventuală retragere dezordonată.

O analiză Radio Europa Liberă, bazată pe imagini de satelit, dar și pe postările de pe rețele de socializare ale unui soldat care luptă într-o miliție separatistă, sugerează că rușii au început deja mutarea echipamentelor și a unei părți din personal (probabil administrativ și de comandă) din Herson peste Nipru, încă din prima parte a lunii octombrie.

De asemenea, pe rețelele de socializare ucrainene sunt tot mai multe raportări (neverificate) privind faptul că soldații ruși jefuiesc casele abandonate din orașul Herson, după evacuarea civililor. Acesta poate fi un alt semn că deja a fost primit un ordin de retragere, dar, la fel de bine, astfel de informații pot fi montate de ucraineni într-o operațiune psihologică de demoralizare a trupelor ruse. Tot pe rețelele sociale a fost raportat un incident petrecut azi-noapte – o barjă care traversa Niprul, posibil cu personal administrativ evacuat, a fost atacată. Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Potrivit unei analize The New York Times, care citează surse din serviciile americane de informații, Armata Ucraineană are o fereastră de oportunitate de până la șase săptămâni pentru a elibera noi teritorii, înainte ca vremea de toamnă și terenul noroios să o oblige la o pauză operațională mai lungă.

Oficialii americani cred că există puține șanse ca Armata Rusă să intre într-un “colaps pe scară largă”, care ar permite Ucrainei să elibereze din nou o zonă semnificativă, așa cum s-a întâmplat în Harkov. “Dar diferite unități rusești ar putea ceda în fața presiunii ucrainene susținute, permițând Armatei Ucrainene să continue eliberarea unor orașe din Donbas și să pună mâna pe orașul Herson, care ar fi un câștig major”, mai arată analiza serviciilor secrete americane.

Surse alternative: ISW, NY Times, Europa Liberă

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday