În jurul orei locale 6:30, spațiul aerian al zonei aeroportului din Bergen, al doilea oraș ca mărime al Norvegiei, a fost închis pentru aproximativ două ore și jumătate. Purtătorul de cuvânt al poliției din Bergen a declarat că decizia a fost luată după ce locuitorii din zonă au observat cel puțin o dronă în apropiere. La nord de Bergen, lângă micul aeroport Foerde (care operează zboruri interne), a fost observată de asemenea o dronă. Și acest aeroport a fost închis temporar.

Nu suntem siguri dacă este vorba despre una sau mai multe drone, dar suntem siguri că a fost cel puțin una”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției. Potrivit agenției de presă norvegiană NTB, aeroportul Bergen este situat în apropierea principalei baze navale a Norvegiei, Haakonsvern, una dintre cele mai mari baze militare maritime din nordul Europei.

Un purtător de cuvânt al operatorului aeroporturilor din Norvegia, Avinor, a declarat marți pentru un post local de televiziune că 50 de posibile observații ale unor drone au fost raportate pe aeroporturile civile din Norvegia până în acest an, din care 27 începând cu luna iulie. Spre comparație, în tot anul 2021 au fost raportate 17 astfel de evenimente, în 2020 14, respectiv 44 în 2019.

În ultimele luni au fost semnalate numeroase observații de drone în apropierea platformelor de petrol și gaze offshore și a altor infrastructuri norvegiene. Hedvig Moe, șef adjunct al Serviciului de Securitate al Poliției Norvegiene, a declarat că “Credem că [zborurile cu drone] sunt efectuate într-un mod care îngreunează identificarea celor din spatele acestor acțiuni”.

Autoritățile norvegiene au precizat clar că suspectează implicarea Rusiei în operarea de vehicule aeriene fără pilot care “pot fi folosite pentru spionaj sau pur și simplu pentru a crea panică”, a spus Moe. “Rusia pur și simplu are mai mult de câștigat și mai puțin de pierdut prin desfășurarea activităților de informații în Norvegia acum, în comparație cu situația de dinainte de război, (…) pur și simplu pentru că este presată de război și izolată de sancțiuni. Ne aflăm într-o situație tensionată în ceea ce privește politica de securitate și, în același timp, într-o imagine complexă și neclară a amenințărilor care se poate schimba într-un timp relativ scurt”, a transmis Moe într-o conferință de presă.

Incidentul de azi vine după ce șapte cetățeni ruși au fost reținuți în ultimele săptămâni pentru că ar fi pilotat drone sau au făcut fotografii asupra infrastructurii critice a țării nordice. Săptămâna trecută, un cetățean rus a fost reținut pentru două săptămâni, fiind suspectat că a pilotat două drone în apropierea zonei arctice. Asupra sa au fost descoperite două drone și mai multe dispozitive electronice de stocare, unele dintre ele criptate.

Alte state europene au sporit securitatea în jurul infrastructurii cheie, ca urmare a exploziilor subacvatice de luna trecută care au deteriorat grav conductele Nord Stream în Marea Baltică, construite pentru a livra gaz rusesc în Germania.

Agenția de securitate internă a Norvegiei a preluat miercuri investigațiile privind dronele observate în apropierea unor puncte de infrastructură importante, la câteva ore după ce aeroportul Bergen a fost închis.

Sursă: ABC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday