Un tribunal din Norvegia a decis vineri ca un cetățean rus în vârstă de 50 de ani să fie reținut pentru două săptămâni, deoarece a recunoscut că a pilotat două drone deasupra țării, posibil deasupra infrastructurii energetice critice. Identitatea bărbatului nu a fost făcută publică.

Potrivit presei locale norvegiene, acesta a fost reținut marți cu trei pașapoarte în bagaj, două rusești și unul israelian, după ce ofițerii vamali au descoperit două drone și mai multe dispozitive electronice de stocare (unele dintre ele criptate) în bagajele sale, în timpul unui control de rutină la punctul de trecere a frontierei Storskog (singurul dintre Norvegia și Rusia). Granița arctică a Norvegiei cu Rusia are o lungime de 198 de kilometri.

Procurorul Anja Mikkelsen Indbjor a declarat pentru un post norvegian de televiziune că bărbatul este suspectat de încălcarea sancțiunilor care au fost aplicate după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie. Deși Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, s-a aliniat sancțiunilor. Norvegia interzice aeronavelor, inclusiv dronelor operate de cetățenii sau companiile ruse “să aterizeze, să decoleze sau să zboare deasupra teritoriului norvegian”.

Ministrul norvegian al Justiției, Emilie Enger Mehl, a declarat că, momentan, este “prea devreme pentru a trage concluzii”. După ce poliția examinează materialul confiscat, acuzațiile împotriva bărbatului rus ar putea fi extinse.

Context: Pe măsură ce statele europene încearcă să reducă dependența de sursele de energie rusești, Norvegia a devenit o sursă cheie de gaze naturale pentru aceste țări. 

Luna trecută, conductele Nord Stream, construite pentru a aduce gazul rusesc în Germania traversând Marea Baltică, au fost grav avariate în urma unor explozii, în zonele economice exclusive din Danemarca și Suedia, aproape de granița apelor teritoriale ale celor două state.

Deși Rusia nu a fost învinuită direct pentru explozii, a fost exclusă de la participarea la investigațiile oficiale efectuate de danezi și suedezi. Ulterior, securitatea a fost sporită în jurul infrastructurii critice din Norvegia și din regiune.

Chiar înainte de incidentele de luna trecută, Autoritatea pentru Siguranța Petrolului din Norvegia a avertizat firmele energetice că există posibilitatea să fie supravegheate de  drone străine.

În ultimele săptămâni, numeroase astfel de drone au fost observate în apropierea platformelor marine de petrol și gaze ale țării. Securitatea a fost sporită în urma exploziilor care au vizat conductele de gaz din Marea Baltică luna trecută.

Surse: DW, Euronews.

Foto: Trondur | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday