Totodată, blocul comunitar are pe masă și un ajutor financiar în valoare de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea Ucrainei cu armament. Este de fapt un mecanism de rambursare a banilor pentru statele care au ajutat până acum Ucraina. Suma totală oferită de blocul comunitar de la începutul războiului pentru aprovizionarea cu arme a Ucrainei depășește astfel 3 miliarde de euro. Reuters scrie că, față de tranșele anterioare, suma oferită acum de UE include și costurile de mentenanță și reparații ale armelor deja oferite Kievului. 

Referitor la pregătirea celor 15 mii de soldați ucraineni, oficialii europeni au precizat pentru Reuters că antrenamentele sunt programate să înceapă la jumătatea lunii noiembrie. 

Pe de altă parte, oficialii europeni sunt așteptați să aprobe și un pachet suplimentar de sancțiuni aplicat Iranului pentru modul în care a gestionat protestele din Teheran, dar și pentru livrările de drone către Rusia. Uniunea Europeană va îngheța cel mai probabil conturile a 15 oficiali iranieni implicați în violențele de la manifestațiile din Teheran, și le va interzice accesul acestora în UE. 

Potrivit oficialilor europeni care au vorbit pentru Reuters în condiții de anonimat, în ceea ce privește China, miniștrii de Externe vor analiza “o reglare fină” a relațiilor, precizând însă că Beijingul este un partener comercial crucial al Uniunii, iar Europa depinde de produsele și materiile prime chinezești. Oficialii mai spun că Bruxelles-ul este îngrijorat de calea autoritară pe care Xi Jinping împinge China.

Lliderii blocului comunitar vor discuta despre politica în raport cu Beijingul la un summit programat pentru joi și vineri, iar UE va monitoriza îndeaproape Congresul Partidului Comunist, deschis duminică.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday