“Primele trenuri de trupe cu militari ruși care fac parte din gruparea regională au început să sosească în Belarus”, a mai transmis Ministerului bielorus al Apărării pe Twitter, deși este cunoscut faptul că primele trupe rusești au ajuns încă de ieri în Belarus. Instituția a adăugat că relocarea va dura câteva zile, iar motivul acestei mobilizări este “protejarea frontierelor Belarus”.

Reuters reamintește că, pentru ca Rusia să poată invada Ucraina, Belarus a servit drept punct esențial pentru lansarea ofensivei. Trupele ruse, despre care Putin și Lukașenko au insistat în repetate rânduri că efectuează doar exerciții, au trecut granița dinspre Belarus și au avansat rapid spre Kiev, în februarie..

Întrebat despre speculațiile conform cărora se pregătește să trimită trupe în Ucraina, președintele bielorus a răspuns în urmă cu două zile: “Susținem Rusia în toate modurile posibile. Sprijinul nostru constă în faptul că granițele noastre de vest cu Polonia și Lituania nu au fost încălcate, astfel încât trupele ruse nu au fost înjunghiate în spate prin Belarus. Așa a fost de la început.”

Lukașenko a mai declarat recent că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună în apropierea graniței cu Ucraina, “de teama unei ofensive ucrainene, sprijinită de Occident”.

Surse: Reuters, NBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday