Nu este clar dacă apelul de părăsire a teritoriului ucrainean, făcut de țări apropiate de Rusia, are legătură cu concentrarea de forțe ruse în Belarus, la Gomel (circa 250 km de Kiev), dar consilierul militar ucrainean Aleksei Arestovici spune că și dacă această concentrare ar fi reală, forțele ruse tot ar avea nevoie de două-trei luni pentru a pregăti un asalt asupra Kievului.

La fel ca ISW, experții militari cred că această manevră are sensul de a determina Armata Ucraineană să blocheze o parte din forțele sale în apărarea Kievului, slăbind astfel presiunea pe care o face pe fronturile de sud și de est. Posibil, în aceeași logică, Ministerul rus al Apărării a anunțat livrarea către Belarus a unor rachete nucleare Iskander M (cu rază scurtă -600 km) precum și a tehnologiei necesare lansării acestora de pe avioane de atac la sol Suhoi Su-25. Anterior, în luna august, președintele Lukașenko anunțase această intenție, confundând avioanele Su-25 cu Suhoiurile Su-24 pe care armata sa le-a retras din uz în 2012.

Televiziunile din Belarus au prezentat reportaje și imagini cu sosirea contingentelor de soldați mobilizați ruși, primiți cu fanfară, pâine și sare în Belarus.

Aceste comunicări, inclusiv apelurile către cetățeni ale unor țări precum China, de a părăsi “urgent” Ucraina, precum și lipsa secretului specific unei acțiuni militare, par a indica faptul că mai repede decât iminența unui nou atac asupra Kievului din Belarus, acțiunea este una de război psihologic și are ca scop inducerea unei stări de panică populației Ucrainei.

Alte evenimente relevante, din ultimele 24 de ore:

  • Pe Frontul de Sud au avut loc schimburi masive de bombardamente, iar aviația rusă a efectuat atacuri asupra liniei frontului, între Milove și Davidiv Brid. Sursele ruse au pretins că ucrainenii au deschis o nouă ofensivă, respinsă cu succes de Armata Rusă. Totuși, nu există alte confirmări ale unei astfel de ofensive, grupuri ucrainene efectuând frecvent recunoașteri în forță – manevre tactice menite să consolideze pozițiile deținute. ISW observă faptul că ceea ce au susținut corespondenții ruși este “lipsit de substanță”.
  • Pe Frontul de Est, forțele ruse au efectuat contraatacuri la vest de Kreminna. Surse ruse, susținute de raportările de pe rețelele de socializare, arată că ucrainenii au desfășurat bombardamente asupra pozițiilor rusești din Severodonețk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday