Ucraina. Ministerul Economiei estimează că PIB-ul țării s-a contractat cu 30% în primele nouă luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2021.

Pe lângă efectul direct al războiului asupra economiei, alte cauze care au influențat evoluția PIB-ului au fost vremea rea din luna septembrie, care a încetinit procesul de recoltare a culturilor, precum și întreruperile de producție la Centrala Nucleară Zaporijie. 

Exporturile ucrainene au crescut din august în septembrie cu 23%, la cel mai ridicat nivel de la declanșarea războiului. Livrările au fost facilitate în urma semnării acordurilor internaționale (separate) ale Ucrainei și Rusiei cu Turcia și ONU.

Ministerul transmite, într-un comunicat de presă: ”Situația de pe front s-a îmbunătățit în luna septembrie, dar inamicul a continuat să bombardeze teritoriul ucrainean, fapt ce a pus presiune pe mediul de afaceri și pe logistică. Distrugerea, în continuare, a instalațiilor de producție, a infrastructurii și a clădirilor rezidențiale, precum și incertitudinea privind durata războiului, au împiedicat dezvoltarea și au amânat redresarea”.

Surse alternative: Reuters, Ukrinform

Foto: Olya Solodenko | Dreamstime

Folosim cookies