Moscova. În prima sa reacție de după explozia Podului Crimeei, președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a pus la cale și a executat “un atac terorist asupra infrastructurii civile critice a Federației Ruse”.

Agenția rusă Interfax a difuzat un scurt fragment dintr-o discuție dintre președintele rus, Vladimir Putin, și șeful Comitetului de Anchetă desemnat pentru investigarea exploziei de sâmbătă dimineață de la podul Kerci (denumit în Rusia Podul Crimeei)

În fragmentul difuzat, președintele rus spune că: “Nu există nicio îndoială că acesta este un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile critice a Federației Ruse. Iar autorii, executanții, clienții sunt serviciile speciale ale Ucrainei”.

Șeful Comisiei de anchetă îi relatează lui Putin, că a fost deschis un dosar penal pentru acte teroriste, iar în incident ar fi fost implicați “cetățeni ai Rusiei și ai altor țări străine, care au ajutat la pregătirea acestui atac terorist”. El a adăugat că Comisia de investigație a dat instrucțiuni FSB și Ministerului Afacerilor Interne cu privire la activitățile de căutare operațională.

Aceasta este prima reacție a președintelui rus, după ceea ce se consideră a fi cel mai grav atac, din punct de vedere al valorii simbolice, asupra teritoriului ocupat al Crimeei.

Mai devreme, o analiză BBC arăta că autoritățile ruse par a se grăbi să răspândească ipoteza atentatului terorist cu camionul-capcană, dar experții cred că este mai probabil un sabotaj militar, efectuat eventual cu o navă teleghidată, de sub pod.

Sursă alternativă: BBC

Folosim cookies