Paweł Żuchowski, ministrul polonez de Externe, a declarat într-un interviu pentru presa poloneză că NATO “va răspunde hotărât” în cazul în care Rusia ar ataca Ucraina cu arme nucleare tactice, dar răspunsul va fi unul convențional, nu nuclear. Întrebat dacă asta ar însemna intrarea forțelor NATO în Ucraina, Żuchowski a spus: Nu poate fi exclus, dar trebuie spus și că nu ar fi neapărat o procedură necesară, deoarece armele convenționale pot fi folosite, de exemplu de aviație, sau pot fi lansate cu rachete adecvate, nu neapărat de la sol, de pe pământ ucrainean.

Anterior, președintele american, Joe Biden, a spus că va exista un răspuns NATO în cazul în care Rusia va folosi orice fel de arme nucleare în Ucraina, iar consilierul său pentru securitate, Jake Sullivan, a declaratam comunicat direct, în privat, la niveluri foarte înalte, Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia și că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv. Am dat un mesaj clar și specific cu privire la ceea ce va implica asta”.

În urmă cu două zile, într-un interviu pentru The Guardian, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei a spus că probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice în Ucraina este foarte mare”. Vadim Skibitski a explicat că o astfel de armă este de 100 de ori mai puternică decât bombele pe care Rusia le-a folosit până acum în Ucraina. “Probabil vor viza ținte de-a lungul liniei frontului, acolo unde sunt echipamente și forțe armate, centre de comandă cheie și infrastructură critică. Pentru a-i opri, avem nevoie nu doar de mai multe sisteme antiaeriene, ci și de sisteme antirachetă”, a mai spus șeful spionajului militar ucrainean.

În funcție de dimensiunile sale, o bombă nucleară tactică poate produce distrugeri și radiații pe o rază mică, de câțiva kilometri, dar chiar și în acest caz vizibilitatea norului (ciupercii) nucleare ar fi de câteva sute de kilometri, amplificând efectul de panică.

Sursă: RMF24, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday