Misiunea-test de deviere a traiectoriei unui asteroid, lansată de NASA anul trecut, va lovi cel mai probabil ținta pe 27 septembrie. Evenimentul va fi transmis live.

NASA a lansat în noiembrie 2021 un proiectil dirijabil cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a SpaceX. Misiunea de ”apărare planetară” este una de antrenament, întrucât corpul ceresc – un asteroid mai mic ce orbitează în jurul altuia mai mare – nu reprezintă un pericol pentru planetă. Agenția americană se așteaptă ca impactul să aibă loc marțea viitoare, 27 septembrie, la ora 14:14 (ora României). Evenimentul va fi transmis live de NASA.

Dimorphos are o lungime de 170 de metri și orbitează în jurul altui asteroid, Didymos, în aproximativ 11 ore și 55 de minute. Astrologii speră ca misiunea DART să lovească Dimorphos și să-i altereze orbita cu circa 10 minute.

DART va avea o viteză de aproximativ 24 de mii de kilometri pe oră înainte de a se ciocni cu Dimorphos, care în acel moment se va situa la aproximativ 10 milioane de kilometri de Pământ. 

Va fi prima demonstrație la scară completă a tehnologiei de deviere a asteroizilor și va fi înregistrată de un satelit construit în Italia. În 2024, Agenția Spațială Europeană (ESA) își va trimite nava spațială Hera pentru a analiza consecințele.

Sursă: Sky News.

Folosim cookies