NASA a lansat în noiembrie 2021 un proiectil dirijabil cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a SpaceX. Misiunea de ”apărare planetară” este una de antrenament, întrucât corpul ceresc – un asteroid mai mic ce orbitează în jurul altuia mai mare – nu reprezintă un pericol pentru planetă. Agenția americană se așteaptă ca impactul să aibă loc marțea viitoare, 27 septembrie, la ora 14:14 (ora României). Evenimentul va fi transmis live de NASA.

Dimorphos are o lungime de 170 de metri și orbitează în jurul altui asteroid, Didymos, în aproximativ 11 ore și 55 de minute. Astrologii speră ca misiunea DART să lovească Dimorphos și să-i altereze orbita cu circa 10 minute.

DART va avea o viteză de aproximativ 24 de mii de kilometri pe oră înainte de a se ciocni cu Dimorphos, care în acel moment se va situa la aproximativ 10 milioane de kilometri de Pământ. 

Va fi prima demonstrație la scară completă a tehnologiei de deviere a asteroizilor și va fi înregistrată de un satelit construit în Italia. În 2024, Agenția Spațială Europeană (ESA) își va trimite nava spațială Hera pentru a analiza consecințele.

Sursă: Sky News.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday