Într-un interviu pentru Bild, Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene și fost ministru al Apărării în guvernul condus de Angela Merkel,  a cerut explicit ca Ucrainei să îi fie livrate tancuri. Declarația vine în contextul în care actualul ministru german al Apărării Christine Lambrecht a transmis că țara sa va trimite Ucrainei încă două lansatoare de rachete multiple și 50 de vehicule blindate, pe lângă piesele de artilerie și tunuri antiaeriene livrate deja.

În ciuda presiunii internaționale și a criticilor, Lambrecht a reiterat că Germania acționează în concordanță cu aliații săi și a susținut că nicio altă țară nu furnizează armatei ucrainene tancuri construite în vest: “Am ajuns la o înțelegere cu partenerii noștri că Germania nu va merge singură pe acest drum”.

Oficialii dintr-un număr tot mai mare de țări NATO cer creșterea livrărilor de arme către Ucraina, argumentând că o armată bine aprovizionată ar putea elibera și mai mult teritoriu. Ei au subliniat, de asemenea, rolul important jucat în recentele succese pe câmpul de luptă de armele occidentale, cum ar fi rachetele cu rază lungă de acțiune fabricate din SUA, Himars.

Și Ucraina crește presiunea asupra Berlinului, cerând în continuare sprijin din partea Germaniei, în sensul furnizării de arme. SUA au sugerat, de asemenea, că Germania ar putea face mai mult.

Von der Leyen a afirmat pentru Bild că “Sunt în favoarea ca statele europene să ofere Ucrainei ceea ce are de fapt nevoie. La urma urmei, ucrainenii demonstrează că se pot apăra dacă au mijloacele militare potrivite“.

Președintele Comisiei Europene a transmis că ucrainenii “luptă această luptă pentru noi toți. Este necesară victoria democrației. De aceea este atât de important ca țara să primească toate armele de care are nevoie. (…) Sunt ferm convinsă că Ucraina va câștiga și că Putin va pierde. Pentru că Ucraina are o motivație extraordinară. Ucrainenii știu pentru ce luptă. Și prietenii din întreaga lume fac totul pentru a se asigura că Ucraina obține sistemele de arme potrivite“.

Președinta Comisiei Europene a efectuat joi o vizită la Kiev, a treia de la începutul războiului.

Surse: Bild, Financial Times.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday