Volodimir Zelenski a scris pe contul său de Telegram un mesaj adresat Rusiei, după ce Harkov a rămas fără electricitate. Acesta a criticat “actele teroriste” comise de Rusia de la începutul războiului, în cadrul cărora numeroase zone civile din Ucraina au fost atacate. 

Președintele Ucrainei a continuat mesajul în care a subliniat că poporul său preferă să se confrunte cu frigul, foamea, întunericul și setea decât să mai creadă în “prietenia și fraternitatea” Rusiei. 

Regiunea Harkov a rămas noaptea trecută fără energie electrică din cauza unor rachete lansate de ruși, într-un gest de răzbunare față de Armata Ucrainei care a reușit să împingă contraofensiva până la granița de stat dintre Ucraina și Rusia. 

“Încă mai credeți că puteți să ne speriați și să ne determinați să facem concesii? Chiar nu ați înțeles nimic? Citiți-mi pe buze: Fără gaz sau fără voi? Fără voi; Fără lumină sau fără voi? Fără voi; Fără apă sau fără voi? Fără voi; Fără mâncare sau fără voi? Fără voi. (…) Vom avea gaz, lumină, apă și mâncare și FĂRĂ voi!”, a scris Zelenski. 

În paralel, într-un alt discurs, postat pe site-ul Administrației prezidențiale ucrainene, Zelenski a transmis un mesaj de mulțumire pentru Armata Ucraineană: “Este ziua 200 de rezistență. De luptă pentru libertate, pentru independenţă, pentru dreptul de a fi. (…) Aproape 20 de milioane de secunde de rezistență ucraineană. Și tot atâtea motive pentru a le mulțumi.”

Președintele ucrainean a vorbit și despre pierderile provocate Armatei Ruse: “Le mulţumesc tuturor celor care în 200 de zile au distrus peste 2.000 de tancuri inamice, 4.500 de vehicule blindate, peste 1.000 de sisteme de artilerie inamice, 250 de avioane şi 200 de elicoptere, aproape 1.000 de drone, 15 nave şi ambarcaţiuni, mii de alte echipamente ale inamicilor. Au eliberat sute de oraşe şi sate. Au distrus planurile inamicilor. Au apărat Kievul.” 

Zelenski a adăugat că drumul spre victorie este unul dificil, însă “Ucraina este sigură că forțele sale sunt capabile să o obțină”.

Surse: Administrația Prezidențială a Ucrainei, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday